История

Руско-турската война от 1828-1829 , която ражда новите реалности в Европейския югоизток, завършва с победата на руските войници и е одобрена  от  Одрински мирен договор. Русия е във война, за да постигне  своите интереси, но въпреки това,  тя декларира, че нейните действия са продиктувани от желанието за защита на християнското население на Османската империя.
По това време българските земи са част от Османската империя, а българското население желае  освобождение, което е възможно само с помощта на Русия. Затова българите започват да формират военни дружини, които наброяват около 5000 и 25000 души.
Одрински мирен договор, призова за помилване на тези, които са подкрепили Русия по време на войната. Затова, населението на Източна и Югоизточна България, което е в областите на въоръжените действия бяха спасени от репресия и насилие.
Разтревоженото население все по-явно се подготвяло да се изтегли заедно с оттеглящите се руски войски. Възможността за преместване е клауза на Одринския  Договор, според който в 18-месечен период ,християните, поданици на Османската империя, имат право да продадат имуществото си и да се изселят  безпрепятствено в Русия.
Преместването е извършено на два етапа, първи – по време на войната от 1828-1829 г., и втори –  в края на войната през 1830г. Преселването на  българите на днешния град Твърдица (по онова време е било село) започва през 1829 г.  Заселниците формират кервани, водени от най-опитните сънародници. Керваните са се движили по следния маршрут: Твърдица-Сливен-Стралджа на север от Балкана към Шумен – Силистра (където прекосяват река Дунав) – Браила – Исакча (вече на руска земя) – Сатуново(днес Новосельское). Този маршрут е известен в турски приказки като „Гйоч Иолу“.
Първите заселници са били определени в  Сатуновския карантин и след това се преместени в град Чадыр-Лунга до края на зимата. Вече след 1830 преселниците  се заселват  на свободна земя, в близост до град Чадыр-Лунга и основават днешния  град Твърдица, името което пази името на бившата си родина. В края на февруари 1832 година, руския император И.В. Инзовим утвърждава имената на новите населени места, едно от които е Твърдица. През същата година, в Твърдица живели 137 семейства, по късно през 1835 стават 153 семейства.
Така и се образувал град Твърдица!

126823136 143659531 815167874 872348679

Advertisements
Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: